MevrouwBlauw

Hoe schrijf ik een mooie én persoonlijke gelofte voor de huwelijksceremonie?

Picture of Machteld Kort

Machteld Kort

Spreker | Zelfstandig trouwambtenaar | Ceremoniemeester
Wordt blij van de liefde. Viert het leven.

Bekijk alle berichten

Naast het geven van het ‘ja-woord’ kan het bijzonder mooi zijn om voor elkaar persoonlijke geloften te schrijven en uit te spreken tijdens jullie huwelijksceremonie. Daar wordt de ceremonie nóg persoonlijker van! Maar…hoe gaat dat in zijn werk? En hoe schrijf je deze mooie én vooral persoonlijke geloften? In deze blog neem ik jullie met liefde mee!

Inspiratie geloften

Voor de een is het schrijven en uitspreken van een gelofte leuk en makkelijk, voor een ander spannend of wat lastiger. Het allerbelangrijkste is: schrijf de gelofte zelf én vanuit je hart! Niets is fout, want het is jouw gelofte!

Hieronder een aantal vragen/ onderwerpen die je wellicht wat inspiratie geven:

  • Wat vind je zo leuk aan je partner?
  • Wat maakt het dat jullie zo goed bij elkaar passen?
  • Wat is de reden dat je met jouw partner wilt trouwen?
  • Omschrijf eventueel mooie momenten die jullie samen hebben beleefd
  • Hoe kijk jij naar jullie toekomst?

En als je dan omschreven hebt waarom je jouw partner zo leuk vindt, kun je daarna jouw belofte opschrijven: 

‘En daarom beloof ik…’

  • ‘…voor je te zorgen, jou te vertrouwen en te respecteren’.
  • ‘…jou alle ruimte te geven die je nodig hebt’.

Vorm

Als je de gelofte geschreven hebt (de inhoud bepaald), is het tijd om na te denken over de vorm. Wil je jouw geloften op papier? Bijvoorbeeld handgeschreven op een mooie kaart of een gelofteboekje. Of leer en spreek je ze uit je hoofd? Mijn tip zou zijn: zorg dat je het op papier hebt. Het is waardevol om de beloften te bewaren en op een later moment nog eens terug te kunnen lezen.

Bespreek met de trouwambtenaar/ ceremoniespreker

Geef het aan bij jullie trouwambtenaar of ceremoniespreker als jullie er voor hebben gekozen om persoonlijke geloften uit te spreken. Dan kan hij of zij hier rekening mee houden en jullie de tijd geven voor deze persoonlijke toevoeging. Vind je het erg spannend of twijfel je of je uit je woorden gaat komen tijdens de ceremonie? Een beetje humor toevoegen kan het voorlezen van je gelofte gemakkelijker maken. En kom je écht niet uit je woorden? Als je zorgt dat je jouw gelofte op papier bij je hebt kan de trouwambtenaar of ceremoniespreker desgewenst het voorlezen van je overnemen. 

Tot slot…

Word je emotioneel? Geeft niks! Dat betekent alleen maar dat het hardop uitspreken van de geloften een ontzettend bijzonder moment voor jullie is. Maak er wat moois van en…vergeet ook niet te genieten! Van jullie lieve woorden voor elkaar, die zorgen voor bijzonder mooie én persoonlijke geloften! 

Heb je nu na het lezen van deze blog nog vragen? Of wil je gewoon even sparren over jouw gelofte? Stuur mij gerust een berichtje, ik denk met liefde mee!

Bericht delen: